Frans-Guyana (2019)

Frans-Guyana (Frans: Guyane of Guyane française, Guyaans Creools: Lagwiyann) is een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Het grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door de Braziliaanse deelstaat Amapá. Tussen de rivieren de Litani en de Marowijne ligt een gebied dat wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname. Ook staat het land bekend om haar verleden als een plantagekolonie van het vroegere moederland: Frankrijk. Ondanks dat ik misschien hooguit twee uur lang in Frans-Guyana ben geweest, is het toch het vermelden waard. De korte stop was onderdeel van mijn rondreis door Suriname in 2019. Onderstaand een kort verslag van de dag en daarmee ook het bezoek aan Frans-Guyana.


De reis in november 2019 werd voor het grootste deel beleefd in het buurland Suriname. Slechts op dag 21 van deze reis is Frans-Guyana bezocht. Een (foto)verslag van alle overige dagen van dit avontuur (inclusief foto's) is hier te vinden.

Dagverslagen

Dag 21 (verslag deel Frans-Guyana): Grand-Santi

Op de betreffende dag stond een boottocht naar Lensidede op het programma, een klein (relatief) traditioneel dorpje langs de Marowijnerivier, op de grens met Frans-Guyana. Eerst moesten we het stuk rivier terugvaren richting Stoelmanseiland (waar we de dag ervoor waren geland), waarna we in zuidelijke richting naar Lensidede gingen. We liepen al snel vast met de korjaal, dus dat werd uitstappen en duwen maar. Gelukkig was dit al voorspeld, dus iedereen had maar vast een zwembroek aangetrokken. Eenmaal los weer snel binnenboord en we konden weer verder. Dit tafereel heeft zich niet vaak herhaald, het viel uiteindelijk toch best wel mee. Verder wel weer aandacht voor de omgeving, het was een prachtige rivier met mooie flora er omheen. Weinig vogels gezien, mogelijk is het daar in de omgeving toch iets te bevolkt.

Ongeveer halverwege de heentocht gingen we dus nog even ‘illegaal’ de grens over naar Frans-Guyana. We bezochten daar het dorpje Grand-Santi en hebben daar nog even rondgewandeld. Het welvaartsniveau in dit land, dat ook nu nog valt onder Frankrijk, ligt een stuk hoger dan in Suriname. De wegen zijn verhard, de vuilnisbakken staan buiten, er is straatverlichting en de scholen zien er goed uit. Veel Surinamers proberen dan ook over de grens te werken en veel van hun kinderen gaan er ook naar school. Andersom is boodschappen doen in Suriname weer veel goedkoper, dus daar zie je dan ook de meeste handel. Bijzonder om de verschillen tussen deze twee landen een keer te zien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.